Beschermd Wonen

“Waarschijnlijk woon je het liefste thuis  bij je familie of zelfstandig op je eigen  plek. Maar soms gaat thuis wonen niet  meer en is de stap naar volledige  zelfstandigheid net een stap te ver”.

In het Meeleefhuis creëren wij een veilige thuisomgeving voor onze bewoners. Er is 24/7 begeleiding aanwezig. Elke bewoner heeft z’n eigen slaapkamer. De woonkamer, keuken en badkamer worden met de medebewoners gedeeld.

Werkwijze

In het Meeleefhuis worden er ochtend- en avonddiensten gedraaid, daarnaast is er 24/7 begeleiding aanwezig. Er wordt gewerkt volgens een begeleidingsplan. Hierin staan op een concrete wijze de persoonlijke ontwikkelingsdoelen omschreven. Deze doelen worden samen met de jongere, en eventuele andere betrokkenen zoals familie en/of school, opgesteld. Op deze manier wordt er effectief gewerkt aan de persoonlijke ontwikkeling van de jongeren. Ze worden op een positieve manier benaderd om op deze wijze hun ontwikkeling te stimuleren. Daarbij kijkt men naar zijn/haar aanwezige competenties. Het doel is om deze competenties te vergroten. Na het behalen van de persoonlijke doelen, is het belangrijk dat de jongere zelfstandig en stabiel genoeg is om het traject af te sluiten. Zodra de jongere er klaar voor is zal hij/zij zelfstandig gaan wonen. Eventueel met ambulante begeleiding.

Wij werken aan de hand van het 4 fasen model. Wij stemmen de begeleiding zoveel mogelijk aan op elk individu persoonlijk. De 4 fasen zullen voor iedere jongeren min of meer gelijk zijn. De manier waarop en de duur van de fasen zullen erg verschillen. De 4 fasen bestaan uit wennen, plannen, uitvoeren en uitstromen.

Wennen

Fase 1 duurt maximaal 4 weken. In deze periode is de bedoeling om te wennen aan je nieuwe leefomgeving. In fase 1 ga je:
• je kamer inrichten zodat het je eigen plek wordt waar jij je prettig voelt
• kennis maken met de mede bewoners en de begeleiders
• wennen aan de afspraken die in het huis gelden
• in ritme komen van school of andere dagbesteding





Plannen

Fase 2 duurt maximaal 3 weken. Je gaat meedraaien in het huis en je begeleidingsplan wordt vastgesteld. Hierin worden jouw persoonlijke doelen opgesteld en hoe je aan deze doelen gaat werken.












Uitvoeren

Fase 3 duurt normaal 10 maanden, voor sommige jongeren is dit niet haalbaar. Deze periode wordt dan verlengt met 6 of 12 maanden. In deze fase weet je wat je wilt. Je gaat aan de slag om je persoonlijke leerdoelen te realiseren. Het plan van fase 2 wordt nu uitgevoerd. Na een half jaar vindt er een evaluatie plaats en wordt er een nieuw begeleidingsplan opgesteld.







Uitstromen

Je sluit het traject af met een verhuizing naar een eigen plek. Nu kan je wat je hebt geleerd in de voorgaande fasen in praktijk brengen. Eventueel kunnen wij jou nog begeleiden in jouw nieuwe thuissituatie.